Workshop Duurzame haven

Workshop "Duurzame haven dankzij slimme havengeldstructuur"

Donderdag 12 april 2018, 15.00 uur in Nijmegen
 

NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde leden. meer informatie

NVB Jaarverslag 2017

Met genoegen geeft de NVB u een overzicht van de belangrijkste zaken waar de NVB zich het afgelopen jaar mee bezig heeft gehouden.

Lees hier het icon NVB Jaarverslag 2017 (4 MB).

 

Havenondernemer jaar 2017 en Raad van Advies Port of Zwolle bekendgemaakt

Bert Weever Havenondernemer van het jaar 2017 tijdens het Havendiner Regio Zwolle


Bert Weever is uitgeroepen tot Havenondernemer van het Jaar 2017. Dit werd vanavond (6 februari 2018) bekendgemaakt tijdens het tweede Havendiner van de Regio Zwolle. Dit jaarlijks terugkerende evenement organiseert Port of Zwolle in samenwerking met PEC Zwolle en Regio Zwolle United.


Bert Weever kreeg de award uitgereikt door Bert Boerman (gedeputeerde Provincie Overijssel) en René de Heer (Zwolse wethouder economie namens de Regio Zwolle). Met deze eervolle titel volgt hij Remko Germeraad op. Germeraad, van Alumax Boats, was havenondernemer van 2016. Hij zat dit jaar in de jury, samen met Alfred Peterson (hoofd van de eenheid Economie en Cultuur van de Provincie Overijssel) en de directie van Port of Zwolle: Jeroen van den Ende en Marco Swenne.


De jury ziet in Bert Weever een ambassadeur voor de regio én voor de logistieke sector. Als directeur-eigenaar van Graansloot en met een deelneming in de IJssel Delta Terminal is Bert Weever een havenman pur sang en heeft hij lef om te investeren en te innoveren. Hij draagt Port of Zwolle een warm hart toe. Met de bedrijven Graansloot en IJssel Delta Terminal stimuleert hij het efficiënt en duurzaam vervoeren van bulkgoederen en containers over water en weg.


Verder draagt Bert Weever bij aan de lobby voor de verbreding en verdieping van de Kornwerderzandsluis. Een belangrijk punt voor de groei en economische ontwikkeling van Port of Zwolle en de regio. Ook brengt hij, met zijn aandeel in de IJssel Delta Terminal, het vervoer over water onder de aandacht. Ook dit is een prioriteit van Port of Zwolle, gezien de druk op het wegennet.


Op de foto van links naar rechts: Bert Weever, René de Heer en Bert Boerman


Raad van Advies Port of Zwolle voorgesteld


Naast de bekendmaking van de Havenondernemer van het Jaar, werd de Raad van Advies van Port of Zwolle voorgesteld. Deze raad bestaat uit Tineke Netelenbos (oud-minister van Verkeer en Waterstaat), Koen Overtoom (CEO Port of Amsterdam) en Bart Kuipers (Haveneconoom aan de Erasmus Universiteit Rotterdam). Netelenbos hield tijdens de avond een korte toespraak. Aan het eind werden de gasten nog verrast door een vlog van Liana Engibarjan. Als schipper in de binnenvaart nam zij speciaal voor deze avond deze vlog op.


De tweede editie van het Havendiner werd bezocht door vertegenwoordigers uit de haven- en logistieke sector uit de regio, regionale en landelijke overheid, de grote zeehavens en andere betrokken instanties. Zo was ook de NVB vertegenwoordigd, tijdens dit informele evenement dat plaatsvond in het MAC3PARK stadion. Na afloop van het diner bezochten de gasten dan ook de wedstrijd PEC Zwolle - SC Heerenveen. Hierna hadden zij - tijdens een derde helft - volop de gelegenheid om te netwerken.


Door het evenement rondom een wedstrijd van PEC Zwolle te laten plaatsvinden, gebruiken PEC Zwolle, Regio Zwolle United en Port of Zwolle de kracht van sport als ontmoetingsplaats en uithangbord om de schanierfunctie tussen de Regio Zwolle en Noordoost-Europa te positioneren. Het Havendiner wordt ondersteund door het Logistiek Netwerk Regio Zwolle. Een netwerk waarin logistiek gerelateerde organisaties in de Regio Zwolle hun krachten bundelen. Doel is om de Regio Zwolle te positioneren als het logistiek knooppunt van het Noordoosten.
 

Op de foto van links naar rechts: Tineke Netelenbos, Bart Kuipers en Jeroen van den Ende

 

Limburgse havens blijven samenwerken

De tien gemeentelijke binnenhavens, Provincie en Rijkswaterstaat blijven samenwerken onder de vlag Blueports Limburg. Dat werd vandaag (31 januari 2018) besloten in Maasbracht. De samenwerking sinds 2011 is zo succesvol dat voor nog eens vier jaar is bijgetekend.


In de afgelopen jaren is havenbeleid en -beheer beter op elkaar afgestemd en professioneler geworden. Er is voor enkele tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in onderhoud en kadeaanleg en in de 7x24 uurs bediening van alle sluizen in de Limburgse Maasroute.


In de komende jaren worden de contacten met de zeehavens Rotterdam en Antwerpen evenals de haven van Duisburg (D) en die van Luik (B) versterkt. Ook zal er ingezet worden op duurzaamheid en digitalisatie van scheepsregistratie en inning van havengelden. De contacten met het bedrijfsleven zullen verstevigd worden. Op deze manier blijft Limburg zijn sterke logistieke positie houden.


Blueports Limburg omvat de havens met een totale oppervlakte van 1445 hectare in Gennep, Venray, Venlo, Leudal, Roermond, Weert, Maasgouw, Sittard-Geleen, Stein en Maastricht. In totaal verdienen 5300 mensen er hun boterham.  De havens liggen aan de internationale Maasroute met rechtstreekse verbinding naar de zeehavens.  Ze draaien jaarlijks een omzet van € 600 miljoen.


Gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur is blij met de voortzetting van de samenwerking ,,Onze binnenhavens zijn een geweldig groen alternatief voor het wegtransport,” zegt hij. ,,Er is bovendien nog volop ruimte voor nieuwe logistieke bedrijven. En de Blueports Limburg hebben puike aansluitingen op de snelwegen, het spoor en onze luchthaven Maastricht Aachen Airport.


De NVB is blij met het nieuws dat de Limburgse havens blijven samenwerken en wenst Blueports Limburg succes de komende vier jaar.
 

Fotobijschrift

De verlenging van de samenwerkingsovereenkomst van de tien Limburgse gemeentelijke binnenhavens met de Provincie Limburg en Rijkswaterstaat werd vandaag (31 januari 2018) getekend in de bediencentrale van Rijkswaterstaat in Maasbracht. Vanaf dit punt worden alle sluizen op de Maasroute tussen de Belgische grens en Venlo bediend. De ondertekenaars zijn gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur, directeur netwerkmanagement Eric Diepstraten van Rijkswaterstaat, de wethouders Jan Loonen van Venray, Peter Lucassen van Venray, Stephan Satijn van Venlo, Angely Waajen van Roermond, Piet Verlinden van Leudal, Frans van Eersel van Weert, Johan Lalieu van Maasgouw, Pieter Meekels van Sittard-Geleen, Gina van Mulken van Stein, John Aarts van Maastricht en door directeur Serge Hoppenbrouwers van het overheidsbedrijf OML Zevenellen BV (haven Buggenum).

 

Mission Statement Frisian Ports 2017

Frisian Ports is een samenwerkingsverband van Friese havens dat bestaat uit acht Friese havens: Heerenveen, Leeuwarden, Drachten (Smallingerland), Sneek (Súdwest Fryslân), Harlingen, Lemmer (Fryske Marren), Achtkarspelen en Tytjerksteradiel. Deze havens hebben een belangrijke functie voor de (watergebonden) economie in Friesland. In gezamenlijkheid wil Frisian Ports een wezenlijke positie in het nationaal en internationale beroepsvaarwegennetwerk innemen, op basis van een toekomst gerichte mission statement waaruit de ambitie spreekt om Frisian Ports op de nationale en internationale kaart te zetten.


NVB-Kennisbank

Het door Frisian Ports opgestelde Mission Statement 2017 is in de NVB-Kennisbank door NVB-leden hier te downloaden, evenals de folder die ze daarvan hebben gemaakt. Heeft u ook een document voor de NVB-Kennisbank? Stuurt u deze dan aan het NVB-secretariaat.

 

Meer artikelen...

 

Go to top