Jaarcongres 2023

NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde organisaties. Meer informatie

‘Het grootste geheim van Nijmegen’ krijgt eigen website

Wist u dat Nijmegen een van de grootste binnenhavens van Nederland heeft? En dat deze haven de stad maakt tot een logistieke hotspot? Nee? Dan is het hoog tijd dat daar verandering in komt! Speciaal om deze verandering tot stand te brengen en om de Oostkanaal Haven definitief op de kaart te zetten, wordt 26 februari een nieuwe website gelanceerd: www.portofnijmegen.nl

Hoewel nog lang niet bij iedereen bekend, is de Oostkanaal Haven allesbehalve nieuw in Nijmegen. Al in 1952 werd de eerste havenarm aan het Maas-Waalkanaal geopend, wat eveneens de start vormde van het eerste ‘natte’ industrieterrein van de stad. In 1957 volgde de tweede havenarm en ruim twintig jaar later, in 1980, werd de openbare loskade, met een lengte van 170 meter, aan de Westkanaaldijk gebouwd.

Gunstige ligging
Dit alles maakt de Oostkanaal Haven tot een van de grotere binnenhavens van Nederland. Jaarlijks lossen en laden hier zo’n 950 schepen rond de een miljoen ton goederen. In eerste instantie alleen binnenvaartschepen, maar sinds 2014 ook zeegaande schepen, de zogenaamde coasters. Mede dankzij de gunstige ligging heeft de Nijmeegse binnenhaven ontzettend veel potentie op diverse gebieden. Centraal gelegen aan de Waal en aangesloten op het Maas-Waalkanaal – en de omliggende snelwegen A50 en A73 – vormt de haven hét logistieke knooppunt tussen Rotterdam en Duitsland én een stimulator van duurzame economische ontwikkelingen.

Op de kaart gezet
En dan toch wordt de haven nog steeds regelmatig ‘het grootste geheim van Nijmegen’ genoemd. En dat terwijl Nijmegen juist ontzettend trots mag zijn op de vele mogelijkheden die de haven te bieden heeft, onder andere op het gebied van logistiek, circulariteit, energietransitie en werkgelegenheid. Potentie die vanaf 26 februari ook voor iedereen zichtbaar zal zijn dankzij de lancering van de nieuwe website: www.portofnijmegen.nl. Een website die eraan bij zal dragen dat de Oostkanaal Haven nu eindelijk echt op de kaart zal komen te staan en zo nog meer watergebonden economische activiteiten aan zal trekken dan nu al het geval is.

Website
De nieuwe website biedt bezoekers onder andere algemene informatie over de Nijmeegse binnenhaven. Hoeveel bedrijven zijn er gevestigd, wat biedt het gebied aan werkgelegenheid, hoe zit het met de infrastructuur en de toegankelijkheid, wat zijn de aantallen op het gebied van op- en overslag, et cetera. Daarnaast informeert de website bezoekers over de watergebonden en –verbonden bedrijven die zich reeds in het havengebied hebben gevestigd en over aanverwante bedrijven en instellingen zoals Aqualink en de havendienst. Dit alles op overzichtelijke en informatieve wijze. Een absolute meerwaarde dus voor alle betrokken partijen en voor de stad.

De website is mede mogelijk gemaakt door Aqualink, Havendienst, EMR, Hyster-Yale, APN, Daanen Shipping, De Leeuw Metalen, Koole Terminals, NeD Tax, gemeente Nijmegen en Bedrijvenvereniging TPN-WEST.

 

 

 

Go to top