Jaarcongres 2023

NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde organisaties. Meer informatie

Limburgse havens blijven samenwerken

De tien gemeentelijke binnenhavens, Provincie en Rijkswaterstaat blijven samenwerken onder de vlag Blueports Limburg. Dat werd vandaag (31 januari 2018) besloten in Maasbracht. De samenwerking sinds 2011 is zo succesvol dat voor nog eens vier jaar is bijgetekend.


In de afgelopen jaren is havenbeleid en -beheer beter op elkaar afgestemd en professioneler geworden. Er is voor enkele tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in onderhoud en kadeaanleg en in de 7x24 uurs bediening van alle sluizen in de Limburgse Maasroute.


In de komende jaren worden de contacten met de zeehavens Rotterdam en Antwerpen evenals de haven van Duisburg (D) en die van Luik (B) versterkt. Ook zal er ingezet worden op duurzaamheid en digitalisatie van scheepsregistratie en inning van havengelden. De contacten met het bedrijfsleven zullen verstevigd worden. Op deze manier blijft Limburg zijn sterke logistieke positie houden.


Blueports Limburg omvat de havens met een totale oppervlakte van 1445 hectare in Gennep, Venray, Venlo, Leudal, Roermond, Weert, Maasgouw, Sittard-Geleen, Stein en Maastricht. In totaal verdienen 5300 mensen er hun boterham.  De havens liggen aan de internationale Maasroute met rechtstreekse verbinding naar de zeehavens.  Ze draaien jaarlijks een omzet van € 600 miljoen.


Gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur is blij met de voortzetting van de samenwerking ,,Onze binnenhavens zijn een geweldig groen alternatief voor het wegtransport,” zegt hij. ,,Er is bovendien nog volop ruimte voor nieuwe logistieke bedrijven. En de Blueports Limburg hebben puike aansluitingen op de snelwegen, het spoor en onze luchthaven Maastricht Aachen Airport.


De NVB is blij met het nieuws dat de Limburgse havens blijven samenwerken en wenst Blueports Limburg succes de komende vier jaar.
 

Fotobijschrift

De verlenging van de samenwerkingsovereenkomst van de tien Limburgse gemeentelijke binnenhavens met de Provincie Limburg en Rijkswaterstaat werd vandaag (31 januari 2018) getekend in de bediencentrale van Rijkswaterstaat in Maasbracht. Vanaf dit punt worden alle sluizen op de Maasroute tussen de Belgische grens en Venlo bediend. De ondertekenaars zijn gedeputeerde Twan Beurskens van Economie en Kennisinfrastructuur, directeur netwerkmanagement Eric Diepstraten van Rijkswaterstaat, de wethouders Jan Loonen van Venray, Peter Lucassen van Venray, Stephan Satijn van Venlo, Angely Waajen van Roermond, Piet Verlinden van Leudal, Frans van Eersel van Weert, Johan Lalieu van Maasgouw, Pieter Meekels van Sittard-Geleen, Gina van Mulken van Stein, John Aarts van Maastricht en door directeur Serge Hoppenbrouwers van het overheidsbedrijf OML Zevenellen BV (haven Buggenum).

 

 

Go to top