Jaarcongres 2023

NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde organisaties. Meer informatie

Terugkoppeling CEF Transport / TEN-T Informatiedag

Op 29 oktober lieten ruim 120 vertegenwoordigers van Nederlandse bedrijven en overheden zich informeren over de onlangs opengestelde Europese subsidie Connecting Europe Facility (CEF). In totaal is 11,9 miljard euro beschikbaar voor investeringen in de infrastructuur van het trans-Europese vervoernetwerk (TEN-T). De Rijksdienst voor Ondernemend  Nederland (RVO.nl) organiseerde deze bijeenkomst in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Van verleden naar kansen in de toekomst
Het ochtendprogramma werd afgetrapt door Henk Meeldijk, teammanager International Affairs van het ministerie van I&M. Naast een blik op het verleden keek hij naar de toekomst en de rol van de overheid. Victor da Fonseca (INEA) besprak vervolgens de spelregels en belangrijke aandachtspunten. Matthieu Bertrand (DG MOVE) besprak de kansen van alternatieve vormen van projectfinanciering zoals leningen en garantiestellingen. Binnen CEF zijn er mogelijkheden via de Europese Investeringsbank.

Tips uit de praktijk
Het ochtendprogramma werd afgesloten door 4 ervaren projecteigenaren. Hun belangrijkste tips:

  • Zorg voor een realistische aanvraag en een strakke projectorganisatie.
  • Een succesvolle aanvraag bestaat niet alleen uit het invullen van formulieren maar ook uit het onderhouden van goede relaties in Brussel.

Bekijk de presentaties
De presentaties uit de ochtend en de workshops zijn hier beschikbaar als download:

icon Presentaties TEN T infodag RVO 29 oktober 2014 (9.85 MB) (Alle presentaties in één ZIP-bestand)


Meer informatie
Het CEF/TEN-T programma heeft als doel om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend hoofdnetwerk te komen. Dat geldt zowel voor het vervoer over land, als over water en door de lucht.

In Nederland is RVO uw eerste aanspreekpunt bij vragen over CEF en TEN-T.
Daarnaast is informatie beschikbaar via het Agentschap INEA in Brussel.

 

 

Go to top