Jaarcongres 2023

NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde organisaties. Meer informatie

Rotterdam schrapt toeslag binnenvaart

Het Havenbedrijf Rotterdam ziet de komende twee jaar zal af van de eerder aangekondigde toeslag van 10 procent op de binnenhavengelden. Voorzitter Pieter Struijs van de binnenvaartorganisatie CBRB heeft dat bekendgemaakt.

Het Havenbedrijf laat vanaf 2025 binnenschepen die niet voldoen aan de zogenoemde emissienorm CCR-II niet meer toe tot het havengebied. De havenbeheerder wil die schepen tot die tijd een toeslag op de havenliggelden in rekening te brengen. De opbrengst daarvan wordt gebruikt voor de financiering van een nieuwe VERS-regeling (vervanging en retrofit scheepsdieselmotoren), een subsidieregeling voor investeringen om de milieuprestaties van binnenschepen te verbeteren.

In plaats daarvan stimuleert het Havenbedrijf nu het gebruik van walstroom. De komende twee jaar wordt 250.000 euro per jaar besteed aan projecten ter vermindering van de emissies. Voorzitter Pieter Struijs is tevreden over de uitkomst van de lange onderhandelingsprocedure: 'Het Havenbedrijf heeft gehoor gegeven aan onze oproep om extra lastenverzwaringen te voorkomen in deze moeilijke tijd.'

 

Het uitgangspunt om schepen die niet aan de CCR-II emissienorm voldoen vanaf 2025 uit het havengebied te weren, blijft vooralsnog van kracht.

 

Go to top