Jaarcongres 2023

NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde organisaties. Meer informatie

Gasten van NVB-congres ‘Samenwerken en versterken’ beleven dynamisch programma

Netwerken op zonovergoten dag op drukste vaarweg van Europa

Op vrijdag 2 oktober 2015 verzamelden de vele gasten zich op de Waalkade van Tiel om vanuit daar naar de Industriehaven in Tiel gebracht te worden. Nog voor de start van het programma beleefden de gasten de praktijk van de haven bij het aan boord gaan in de Industriehaven. De rode loper lag uit en leden van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens, bedrijven uit de regio, overheden en aanpalende organisaties werden hartelijk ontvangen door de kapitein van de Grace Kelly. Wederom was Simone van Trier, de dagvoorzitter van het NVB-congres. De locoburgemeester van de gemeente Tiel, Laurens Verspuij, tevens vicevoorzitter van medeorganisator bedrijvenpark Medel, verwelkomde de gasten in Tiel in zijn prachtige gemeente. Vervolgens vertelde Henk Bolt namens de Gebr. Harteman Holding B.V. over de Industriehaven van Tiel, waar we op dat moment doorheen voeren met het schip. Daarna nam Theo Pouw de gasten mee naar de containerterminal CTU Rivierenland, gelegen op het bedrijvenpark Medel in Tiel.
 

De zon was aanwezig en op het bovendek kon men daar dan ook van genieten.  Op het programma stond het schutten door de Prins Bernhardsluizen, om zo van het havengebied van Tiel op het Amsterdam-Rijnkanaal naar de Waal te komen. Door de lage waterstand op de Waal, stond het peil aan beide zijden van de sluis op gelijk niveau, waardoor de deuren geopend stonden en er van schutten geen sprake meer was. Een redelijk unieke situatie en ook een hele ervaring voor de verschillende gasten aan boord. Vervolgens heeft Marijke van Haaren de voorzitter van de NVB, de gasten haar jaarrede voorgedragen. Zij blikte terug op het afgelopen jaar, maar vooral vooruit naar komend jaar. De vereniging wordt steeds meer van betekenis. Na de vertoning van het filmpje “De Gelderse binnenhavens, kansen voor multimodaal vervoer”, kon men genieten van een heerlijke lunch en het uitzicht op de Waal.
 

Ondernemers over samenwerken in de praktijk
Het middagprogramma trapte af met een interactief programma met als rode draad: de logistieke samenwerking en het elkaar versterken in Gelderland. Vier vertegenwoordigers (Jan Looman, Gustave Pol, Gerard Jansen en Matthijs Zwart) van verschillende regio’s (respectievelijk logistieke hotspot Rivierenland, Logistiek Expertise Centrum (LEC) Regio de Liemers, Logistiek Expertise Centrum (LEC) Regio Nijmegen en Logistics Valley) in Gelderland, gingen met elkaar in gesprek en gaven antwoord op vragen die gingen over de te nemen hobbels bij het komen tot samenwerking tussen de regio’s. Een zeer dynamisch en boeiend onderdeel van de middag. Eenmaal aangekomen in Nijmegen, heeft wethouder Turgay Tankir, de gasten van harte welkom geheten in zijn gemeente. Rien Geurts, algemeen directeur van BCTN, vertelde met gepaste trots over de geheel vernieuwde en uitgebreide containerterminal in Nijmegen. Met veel enthousiasme en het tonen van een filmpje legde hij het principe van het Hub- en Spoke netwerk uit, dat zij samen met de Danser Group hebben opgezet. Vervolgens nam Jon van Oostrom, directeur bij GDF Suez LNG Solutions de gasten mee in de brandstof van de toekomst: LNG. In Nijmegen wordt er hard gewerkt aan een LNG-bunkerfaciliteit voor binnenvaartschepen. Het programma in Nijmegen, werd afgesloten door Paul Matthieu, hij vertelde met veel enthousiasme over het project “Nijmegen omarmt de Waal”.
 

Na het vertrek uit Nijmegen, genoten de gasten van de zon op het bovendek en maakte zij goed van de gelegenheid gebruik, om verschillende contacten te leggen en hun netwerk uit te breiden. De dag werd afgesloten door Conny Bieze, gedeputeerde van de provincie Gelderland, welke het thema van de dag 'Samenwerken en versterken' nogmaals naar voren bracht. In de lijn van voorgaande jaren, werd door middel van een filmpje het jaarcongres van het volgende jaar aangekondigd. In 2016 zijn de leden van de NVB en alle andere geïnteresseerden te gast bij het Havenbedrijf Amsterdam met als thema ‘Verbinden & Vernieuwen’!
 

De presentaties kunt u hier vinden.

 

Go to top