De binnenhavens in Nederland zijn booming business en worden steeds belangrijker voor de mainports. Limburg heeft als havengebied een bijzondere positie, waarbij twaalf havens over de hele lengte van de provincie aan de Maas liggen. Vanwege de toename van het vervoer over water en de groei van de Limburgse binnenhavens is de Provincie Limburg het samenwerkingsverband Blueports Limburg gestart. Jan-Karel Konings, Senior Procesmanager Logistiek van de Provincie Limburg, leidt samen met een kernteam deze samenwerking.
Er is veel geïnvesteerd vanuit het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W), Europa en de Provincie Limburg. De toename van de binnenvaart, en van het aantal Limburgse binnenhavens, was voor de Provincie Limburg de aanleiding om een samenwerkingsverband op te zetten: Blueports Limburg. Jan-Karel Konings, Senior Procesmanager Logistiek van de Provincie Limburg: ‘Als er zoveel havenactiviteiten zijn in Limburg, moeten we onze krachten bundelen en beter samenwerken. Samenwerken is het toverwoord.’
Blueports Limburg is de samenwerking tussen twaalf binnenhavens van Nederlands Limburg en vier binnenhavens van Belgisch Limburg, de Provincie Limburg, Ontwikkelingsmaatschappij Midden-Limburg (OML) en Rijkswaterstaat. De zestien Limburgse binnenhavens zijn: Gennep, Venray, Venlo, Leudal, Weert, Roermond, Maasgouw (3), Sittard-Geleen, Stein, Maastricht, Lanaken (B), Beringen (B), Meerhout (B) en Geel (B). De laatste vier havens, gelegen in het Belgische Limburg, maken sinds december 2019 deel uit van Blueports Limburg.
- Achterland
- Samenwerking
- Digitalisering
- Duurzaamheid
- Ontwikkelingen
- De Maas
- Binnenhavenmonitor 2019
Ook Lijdia Pater - de Groot, secretaris van de NVB, komt aan het woord in dit artikel en benadrukt het belang van binnenhavens, duurzaamheid en digitalisering.