NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde organisaties. Meer informatie

Raad neemt CEF-verordening 2021-2027 aan en stemt in met richtlijn voor snellere voltooiing TEN-T

Raad neemt CEF-verordening 2021-2027 aan en stemt in met richtlijn voor snellere voltooiing TEN-T
Op 14 juni jl. heeft de Raad het EU-programma 
Connecting Europe Facility 2.0 (CEF 2.0) aangenomen. CEF 2.0 bedraagt een budget van € 25,8 miljard. De Raad en het Europese Parlement bereikten al in maart respectievelijk juni 202 een voorlopig akkoord. De eerste call onder de herziene verordening zal waarschijnlijk in september open worden gesteld.

 

Beperkte scope
De Connecting Europe Facility ‘2.0’ omvat een nieuw budget van € 25,8 miljard voor projecten die het TEN-T netwerk helpen voltooien en moderniseren, door het wegnemen van fysieke en digitale knelpunten met meer aandacht voor alternatieve brandstoffen en duurzame modaliteiten. Meer informatie over en de tekst van de nieuwe CEF-verordening vindt u hier.

Raad geeft groen licht voor snellere vergunningverleningsprocedures
De EU bespoedigt de voltooiing van het trans-Europese vervoersnetwerk (TEN-T) door haar vergunningverleningsprocessen te stroomlijnen. De nieuwe "slimme TEN-T"-regels die door de Raad zijn aangenomen, verduidelijken ook de procedures die projectontwikkelaars moeten volgen met betrekking tot het verlenen van vergunningen en openbare aanbestedingen voor grensoverschrijdende projecten. Het doel van de aangepaste richtlijn is om administratieve regels rondom het verkrijgen voor grote transportinfrastructuurprojecten te vereenvoudigen, waardoor deze procedures maximaal vier jaar zouden mogen duren. Eventuele gerechtelijke procedures niet inbegrepen. Meer informatie over en de tekst van de richtlijn vindt u hier.

 

Europees Parlement moet nog instemmen 
Voordat de nieuwe CEF-verordening en de richtlijn officieel gepubliceerd kunnen worden in het Publicatieblad van de Unie moet ook het Europese Parlement nog de verordening en de richtlijn aannemen. Dit wordt in juli verwacht. De Raad en het Europese Parlement bereikten al in maart respectievelijk juni 2020 een voorlopig akkoord.

 


Oproep voor projecten dit najaar
De eerste call onder de herziene verordening zal waarschijnlijk in september open worden gesteld.

 

 

 

 

 

Go to top