Jaarcongres 2023

NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde organisaties. Meer informatie

CEF Transport subsidie voor alternatieve brandstofinfrastructuur

CEF Transport subsidie voor alternatieve brandstofinfrastructuur, militaire mobiliteit en komende evenementen

De EU ondersteunt duurzame brandstofprojecten goed voor 86 miljoen euro, als onderdeel van de Alternative Fuels Infrastructure Facility (AFIF). Daarnaast zullen projecten die duaal gebruik (civiel/militair) faciliteren versneld gesteund worden. Het CEF comité heeft hierover op 7 april positief geadviseerd. Ook worden na twee jaar weer live TEN-T Days georganiseerd: de Connecting Europe Days vinden dit jaar plaats in Lyon. 
 

Uitslag 1e AFIF cut-off datum
Onder de eerste cut-off datum van de AFIF, 19 januari 2022, zijn 15 projecten geselecteerd, in totaal goed voor 86 miljoen euro subsidie. De projecten variëren van elektrische laadpunten tot waterstof tankinfrastructuur voor auto’s, bussen en trucks langs het TEN-T netwerk. Drie ingediende projecten rondom waterstoftankinfrastructuur met Nederlandse deelname zijn allemaal goedgekeurd. Deze projecten krijgen 21 miljoen euro subsidie. De volgende cut-off datum is 7 juni 2022.
 

Militaire mobiliteit
De oproep voor militaire mobiliteitondersteunt 22 projecten met 339 miljoen euro en zorgt ervoor dat infrastructuur geschikt wordt voor duaal civiel en militair gebruik in de EU. Voorbeelden zijn aanpassingen van spoorwegen voor zwaarder materieel, het versterken van bruggen en het aanpassen van zee- of luchthavens. Er zijn in deze ronde geen Nederlandse projecten ingediend.
 

Connecting Europe Days
Van 28 tot 30 juni organiseert de Europese Commissie de Connecting Europe Days in Lyon. Op dit congres komen verzamelen betrokken overheden en bedrijven rondom TEN-T en CEF zich om te luisteren naar sprekers, projecten te bekijken en te netwerken. 
 

CEF Call 2022
De volgende reguliere CEF oproep gaat waarschijnlijk op 12 september open.
Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) organiseert op 6 oktober 2022 een informatiedag rondom verschillende EU programma’s zoals CEF, Horizon Europe, Interreg en LIFE. Uiteraard zullen we dan aandacht aan de CEF oproep besteden. U ontvangt binnenkort een bericht om zich in te schrijven. 
 

Project indienen
Wilt u een projectvoorstel indienen? Dan moet u instemming krijgen van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Verzoeken voor instemming moeten ingediend worden bij de RVO. Dit kan met een projectideeformulier. Meer informatie over dit proces vindt u op RVO.nl

 

Go to top