Jaarcongres 2023

NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde organisaties. Meer informatie

Onshore Power Supply Network bestaat 1 jaar

Het Onshore Power Supply Network viert in april haar 1e verjaardag. Sinds de oprichting in 2022 is veel gebeurd. Zo zijn verschillende events georganiseerd, is het netwerk flink gegroeid én heeft het waarde gecreëerd door samenwerkingen en innovatie. 2023 is het jaar waarin wordt doorgepakt. Weten wat er de afgelopen maanden bracht en op de planning staat?

Eerst kort terug naar het laatste event van eind januari. De OPSN Meet-Up bij partner Royal Roos. Die dag stond in het teken van de toekomst van walstroom. Fulko Roos (oprichter van Royal Roos) deelde zijn visie op walstroom in de Rotterdamse havengebieden. Royal Roos heeft alle mogelijkheden om zeegaande schepen aan de kade te ontvangen en van walstroom te voorzien. Het dak ligt vol duurzame zonnepanelen, die groene stroom leveren aan schepen die afgemeerd zijn aan de kade van de Merwehaven. Vervolgens was er alle ruimte voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Ad Verhoeven deelde de mogelijkheden voor CEF Transport financiering, Mike Levy vertelde alles over de Nationale Agenda Laadinfrastructuur. Deze twee presentaties leverden goed inzicht in de mogelijkheden voor support vanuit RVO. Frank van Zomeren van Port of Twente deelde zijn uitdagingen om walstroom op korte termijn in de Twentse regio te realiseren. En informeel afsluiten? Dat doen we bij Stadshaven Brouwerij. Aan tafels -met eigen tap- werd het gesprek rondom walstroom voortgezet in relaxte sfeer. De mix van kennisdeling, samenwerking, innovatie én ruimte voor informeel samenzijn is de kracht van dit netwerk.

Dit smaakt naar meer. En dat komt de komende maanden. Eerst in april het OPSN Power Diner. Dé mogelijkheid om tijdens een uitgebreid diner van gedachten te wisselen over alle gaande walstroomontwikkelingen. Centraal thema? De standaarden die ontwikkeld moeten worden voor de binnenvaart. Daar moet een eerste gezamenlijke aanzet voor gemaakt worden, als netwerk nemen we het voortouw. Doorpakken doen we vervolgens in juni met een OPSN Company Visit. Ditmaal bij Barth Groep in ’s Gravendeel. Barth is een van de voorlopers op het gebied van industriële automatisering, technische installatie en energiemanagement en bij uitstek een van de partijen die het juiste inzicht kunnen verschaffen over hoe slim omgegaan kan worden met het plaatsen van walstroom en de bijbehorende energie uitdagingen. Op het programma o.a. de technische ontwikkelingen van walstroom, aansluiting op het net, middenspanningsinstallaties ontwikkelingen rondom HBE’s en groencertificaten. Hét moment voor partijen om te aan te sluiten bij het netwerk. En ben je aangesloten, dan staat na de zomervakantie de OPSN-zomerborrel op het programma. In samenwerking met Connect4Shore, in de omgeving Nieuw-Vennep, met elkaar de laatste stand van zaken doornemen, speeddaten met leden van het netwerk en zorgen dat we samen de volgende stap zetten naar het ultieme doel. De stap naar de juiste voorzieningen op de juiste plek, zodat voor 2030 iedere binnenvaartondernemer zijn schip aan de stekker kan leggen en zeeschepen aan de wal de generator op ‘off’ laten staan.

Samen geven we power aan walstroom!

 

Go to top