NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde organisaties. Meer informatie

Smart Delta Drechtsteden werkt aan duurzaam varen

Smart Delta Drechtsteden is het samenwerkingsverband van overheden, bedrijfsleven en onderwijs in de regio Drechtsteden. Door krachten en kennis te bundelen worden in de regio meer innovatieve toepassingen ontwikkeld. Dat gebeurt onder andere binnen de maritieme sector, die met een verscheidenheid aan scheepswerven, vervoerders en technische toeleveranciers volop aanwezig is in de Drechtsteden-gemeenten. Een sector die zich bewust is van de noodzaak om te verduurzamen.

 

Om deze innovatiekracht te stimuleren en faciliteren heeft Smart Delta Drechtsteden een Innovatie Roadmap Duurzaam Varen opgesteld. Hierop staan programma’s en projecten die de regio een leidende positie geven op het gebied van duurzaam varen. Toegepaste innovatie is daarbij het sleutelwoord. Het omzetten van technologie en kennis naar producten en diensten. Van kennis naar kunde. Een continu proces dat steeds weer tot iets nieuws leidt.

De focus ligt op emissieloze voorstuwing en alternatieve brandstoffen en op efficiënter varen. Er wordt gericht op alle sectoren die varen op binnenwateren: binnenvaart, waterbussen & watertaxi’s, riviercruises, city logistics en werk- en sleepboten. Zo wordt gewerkt aan:

 

  • Zero-emissie binnenvaartschepen
    Op 1 februari gaat containerschip de MS Maas als eerste binnenvaartschip ter wereld op waterstof varen. De 'waterstofmotor' van het schip komt uit het HEAT lab (Hydrogen & Energy Applied Technologies) van Koedood en De Ruyter in Sliedrecht. In het lab werkten de twee bedrijven samen met regionale scholen als het Da Vinci College, Avans in Breda, de Hogeschool Rotterdam en de Universiteit Twente. Het project kreeg 40.000 euro subsidie uit het MKB-katalysatorfonds van Smart Delta Drechtsteden.
  • Roadmap Refit 2030
    Om de binnenvaartvloot te verduurzamen is nieuwbouw nodig, maar zeker ook ombouw van bestaande schepen. In dit project werkt de regio samen aan het realiseren van een Inland Shipping Refit Center voor de binnenvaart.
  • Deelname het NWO PATH2ZERO-project
    Dit project heeft tot doel om samen met de verschillende partners in de binnenvaartketen, zoals schippers, verladers en financieringsinstellingen de overgang naar een emissievrije binnenvaart te realiseren. Het consortium van onderzoekers, bedrijven en maatschappelijke organisaties richt zich op het ontwikkelen van duurzame businessmodellen en handelingsperspectieven.
  • Verbinden van partijen in maritieme sector
    Smart Delta is bijvoorbeeld hosting partner van het Maritiem Innovatie Platform. Dit event verbindt de maakindustrie met afnemers: reders, schippers, binnenvaartondernemers, vervoerders, bevrachters, havens, terminals, etc. Honderden professionals ontmoeten elkaar en hebben uitgebreid de gelegenheid om innovaties en producten te presenteren.

 

Meer weten?
Kijk op https://smartdeltadrechtsteden-innovatie.nl/. Of neem contact op met business developer Duurzaam Varen Pieter Boersma: pieter.boersma@innovationquarter.nl

 

 

Go to top