Jaarcongres 2023

NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde organisaties. Meer informatie

Overslaghaven Weert-Cranendonck is haalbaar

WEERT - Een overslaghaven met containerterminal aan de Kempenweg is haalbaar, zo blijkt uit een proefvaart die gisteren is gehouden. Met een containerboot uit de grootste vaarcategorie voor het traject over de Zuid-Willemsvaart, werden de bruggen en sluizen op dit traject probleemloos gepasseerd. Ook de vaardiepte van het kanaal bleek diep genoeg. Bij de haven aan de Kempenweg werd de Linge Hopper vakkundig onder het bruggetje door gemanoeuvreerd.

De Linge Hopper passeerde eergisteravond de stadsbrug van Weert. Dit 62 meter lange containerschip, met enkele zwaar beladen containers had als bestemming de haven van Nyrstar Budel B.V. aan de Kempenweg. In opdracht van de gemeente Weert en de gemeente Cranendonck is dit voorjaar een uitvoerig haalbaarheidsonderzoek gedaan naar de mogelijkheid om met containervaart in de haven van Nyrstar tot een eenvoudige, lokale overslagterminal voor weg, water en spoor te komen. Inmiddels is bij de provincie Limburg en het Rijk subsidie aangevraagd voor dit project.

 

Niet eerder heeft een dergelijk schip gevaren op dit traject van de Zuid-Willemsvaart en is een schip van deze afmetingen in de haven van Nyrstar afgemeerd. Nu is aangetoond dat dit kan, betekent het dat vanuit Rijkswaterstaat groen licht kan worden gegeven voor de beoogde ontwikkelingen en in principe niets subsidieverlening voor dit project meer in de weg staat.

Wanneer het project groen licht krijgt, kunnen in de toekomst containerschepen met maximaal 16 containers (32 teu) laden en lossen in de haven van Nyrstar. Dit betekent dat vervoer over weg gereduceerd kan worden ten gunste van vervoer over het water.

 

Go to top