Jaarcongres 2023

NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde organisaties. Meer informatie

Zeehaventerminal te koop - Harlingen Seaport

De haven van Harlingen groeit als kool. Dat is mede te danken aan het feit dat grote wereldhavens, zoals Rotterdam, aan hun tax zitten wat betreft hun overslagcapaciteit. Kleinere havens zien hun kans schoon en breiden uit. Zo ook Harlingen Seaport. Daar is in de Industriehaven voor de liefhebber een stuk zeehaventerminal met twee kranen te koop.
De beschikbare kaderuimte is de ideale locatie voor een overslagbedrijf in container-, stukgoed-, of bulkvervoer, meldt portmanager Harlingen Seaport Jeroen van den Ende. “Harlingen ligt immers heel centraal ten opzichte van de Baltische staten, Scandinavië en Groot-Brittannië”, vertelt hij. Het stuk grond dat te koop wordt aangeboden heeft een lengte van 420 meter en is 32 meter breed. De kade is verhard met betonklinkers. Op het terrein staan twee kranen op rails. Die kunnen 360 graden draaien. De ene kraan is 35 ton, de ander 12,5 ton. Met beide kranen kunnen zowel losse materialen (grijper) als stukgoed worden geladen en gelost. “Die kranen zijn goed onderhouden en beide recentelijk weer gekeurd voor het jaarlijkse certificaat. De gehele onderhoudshistorie is verkrijgbaar op aanvraag”, benadrukt Van den Ende.

De diepgang langs de zeehaventerminal is 7,50 meter. Dat is diep genoeg voor alle scheepvaart van acht- tot tienduizend ton, aldus Van den Ende. “De kade grenst aan een stuk grond van vijf hectare dat ook kan worden gehuurd”, zegt hij. “Het is wel zo dat de activiteiten op die grond havengebonden dienen te zijn. Daar zal de Ontwikkelingsmaatschappij Westergo de gebruiker ook op beoordelen.”

De zeehaventerminal met kranen en de twee hectare maken deel uit van de nieuwe Industriehaven, een gebied van 75 hectare dat in 2004 voor dit doel werd uitgebaggerd. De Industriehaven zit aan de Korte Lijnbaan, vanaf zee is dat aan de rechterkant. Een deel van de beschikbare havengrond is inmiddels vergeven, de overige kaderuimten worden stukje bij beetje aan de man gebracht. En op dit moment is het de beurt aan de zeehaventerminal van 420 bij 32 meter. Van den Ende: “Het is nu tijd er roering aan te geven dat die plek te koop is.”
Meer informatie:
W. www.harlingenseaport.nl
T. 0517 64 1770
E. info@harlingenseaport.nl

 

Go to top