Jaarcongres 2023

NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde organisaties. Meer informatie

Rotterdam geeft eenmalige crisiskorting havengeld

Het Havenbedrijf Rotterdam geeft in 2010 een eenmalige crisiskorting van zeven procent op de tarieven voor het zee- en binnenhavengeld. Omdat deze tarieven met twee procent zouden stijgen, betekent dit per saldo een korting van vijf procent.

De tariefaanpassing is tot stand gekomen na overleg met de marktpartijen, gecoördineerd door Deltalinqs. Met de korting wil het havenbedrijf de in crisis verkerende zeevaart en binnenvaart tegemoet komen. Ook spelen de concurrentieverhoudingen met andere havens in de Hamburg-Le Havre Range een rol.
‘Wij zijn blij dat het Havenbedrijf zijn verantwoordelijkheid neemt en vertrouwen erop dat op deze manier de markt wordt gestimuleerd’, zegt Wim van Sluis, voorzitter van havenondernemersorganisatie Deltalinqs.

Zeehavengeld is één van de inkomstenbronnen van het Havenbedrijf en wordt in rekening gebracht aan de rederijen die Rotterdam aandoen. In 2008 ontving het Havenbedrijf 279 miljoen euro aan zeehavengeld. Het is voor het eerst in twintig jaar dat het havengeld verlaagd wordt, zo meldt het Havenbedrijf.

In 2011 zullen de tarieven met 1 procent toenemen. Het kadegeld in 2010 blijft gelijk aan 2009.

 

Go to top