Jaarcongres 2022

NVB - Ledennetwerk

De NVB-leden vormen een netwerk van havens, havenbedrijven, gemeenten, regio's, provincies, ontwikkelingsmaatschappijen en geassocieerde organisaties. Meer informatie

Binnenhavenmonitor 2019

In 2019 heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstraat (IenW), de Binnenhavenmonitor 2019 opgesteld. Deze studie geeft inzicht in de economische ontwikkelingen van de binnenhavens in Nederland voor het jaar 2018. Het rapport is mede tot stand gekomen door een bijdrage van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens.

Beschikbaar voor ieder:

Uniformering Grondslagen Binnenhavengelden

In 2019 heeft Koen de Korte een afstudeeronderzoek uitgevoerd naar de uniformering van grondslagen van binnenhavengelden.
 

Het onderzoek heeft bevestigd dat de huidige vaak gehanteerde historische grondslag gebaseerd op het maximaal laadvermogen en het weekbriefje, een barrière vormen voor een competitieve positie van binnenhavens, het optimaliseren van efficiëntie en het vergroten van de modal split van binnenvaart. Gebaseerd op duidelijke wetenschappelijke argumenten zijn de volgende drie grondslagen voorgesteld:

  1. Een tijdgebonden grondslag gebaseerd op werkelijke verblijftijd in de haven
  2. Een kwantitatieve grondslag gebaseerd op werkelijk overgeslagen ton/container
  3. Een groene grondslag gebaseerd op het getrapte systeem van de Green Award Foundation of een vergelijkbaar geaccepteerd label systeem.

De conclusie is duidelijk: uniformering van de havengeldgrondslagen zorgt voor duidelijke regels die overal toepasbaar zijn.
 

Beschikbaar voor een ieder:

 

Binnenhavenmonitor 2015

In 2015 heeft de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM), de Binnenhavenmonitor 2015 opgesteld. Deze studie geeft inzicht in de economische ontwikkelingen van de binnenhavens in Nederland voor het jaar 2014. Het rapport is mede tot stand gekomen door een bijdrage van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens. Het onderzoek is een actualisatie van de Blue Ports studies; Knooppunten voor de regionale economie (TNO, 2004) en De onmisbare schakels (NVB, 2012).

De Nederlandse Vereniging van Binnenhavens heeft in opdracht van IenM een brochure gemaakt  van het uitgevoerde onderzoek. De brochure is een samenvatting van het gehele Binnenhavenmonitor onderzoek 2015.

Beschikbaar voor een ieder:

 

 

Go to top