NVB geeft opdracht voor update nota Blueports

Met het de studie "Blue Ports: knooppunten voor de regionale economie" die in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Binnenhavens (NVB) in 2004 door TNO is uitgevoerd, zijn de binnenhavens goed op de (politieke) kaart gezet.
Recent heeft de NVB de opdracht gegeven om dit Blue Ports onderzoek een update te geven.

Jelle-van-den-Enden
Jelle van der Enden zal, als bij de Erasmus Universiteit afstuderende masterstudent, dit onderzoek doen. Hij wordt hierbij begeleid door Bart Kuijpers, die in 2004 ook actief bij het onderzoek betrokken was.
De vraag is: “Wat is de economische betekenis van binnenhavens anno 2012?”

Destijds hebben verschillende partijen van de volgende Nederlandse binnenhavens actief meegewerkt aan het onderzoek:  Hengelo, Drechtsteden, Wageningen, Drachten, Sas van Gent, Zaanstad, Delfzijl, Stein, Cuijk, Nijmegen, Born, Alphen aan den Rijn, Veghel, Venlo.
Naast de goede publiciteit die de betreffende binnenhavens ontvangen hebben, hebben ze een essentiële bijdrage geleverd voor de bepaling van het economisch belang van binnenhavens.
Voor een update van het Blue Ports onderzoek uit 2004 zullen dezelfde binnenhavens benaderd worden om een optimale vergelijking te kunnen maken.

Twee binnenhavens voor een nieuwe casestudie
Tijdens het onderzoek zullen twee nieuwe casestudies worden gedaan. Geïnteresseerde havenbeheerders kunnen zich melden bij de NVB en gemotiveerd aangeven waarom deze haven onderwerp van een nieuwe casestudie zou moeten worden.

 

Go to top